Recepty na vánoční cukroví – 4 tipy pro Vás

Už jste začali s pečením? Pokud ne, je nejvyšší čas.

Linecké zná určitě každý, ale zkuste do receptu přidat citronovou šťávu a trochu kúry. Vznikne tak jemné linecké cukroví.


Recept na jemné linecké cukroví

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

  • 250g hladké mouky
  • 160g másla nebo rostlinného tuku
  • 1-2 žloutky
  • 80g moučkového cukru
  • trochu strouhané citronové kúry
  • 1 lžička citronové šťávy

POSTUP PŘÍPRAVY

Na vále prosejeme mouku a cukr, přidáme nakrájený změklý tuk a nožem ho v mouce ještě rozsekáme, přidáme další přísady a rychle vypracujeme těsto, které můžeme nechat 2 hodiny odležet v ledničce, ale není to nutné, protože se s těstem krásně pracuje. Vykrájíme požadované tvary, dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C dozlatova. Po vychladnutí slepíme oblíbenou marmeládou.

O svátcích nesmí chybět ani tradiční vanilkové rohlíčky

 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

  • 250g hladké mouky
  • 180g másla
  • 100g mletých vlašských ořechů
  • 60g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • kůra z 1/2 biocitronu
  • 1 sáček vanilkového cukru a 150g moučkového cukru na obalení

POSTUP PŘÍPRAVY

Z mouky, másla, mletých ořechů, cukru, žloutků a citronové kůry vypracujte těsto, zabalte je do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu chladit a odpočinout.

Troubu předehřejte na 180°C. Těsto rozdělte na poloviny, aby se vám s ním lépe pracovalo. Z každé vyválejte váleček, odkrajujte z něj kousky a tvarujte rohlíčky. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8 minut.

Do misky nasypte oba cukry, promíchejte a ještě horké rohlíčky ve směsi opatrně obalujte

Protože vám z předešlých 2 receptů zbyla 3-4 bílky, není nic jednoduššího, než z nich vyrobit sněhové pusinky

Recept na sněhové pusinky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

  • 4 bílky
  • 140 g krupicového cukru
  • 140 g moučkového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Bílky společně s krupicovým cukrem vyšleháme do tuhého sněhu a do ušlehaného sněhu vmícháme moučkový cukr.

Nyní můžeme přimíchat i něco podle chuti – kakao, kokos, potravinářské barvivo, kávu atd.

Z hmoty děláme pusinky, buď hmotou naplníme cukrářský sáček se špičkou a na plech vyložený papírem na pečení tvarujeme drobné pusinky, nebo je tam dáváme lžičkou.

Tato dávka vyjde na celkem hodně drobných pusinek, proto hmota vyjde na 2 – 3 plechy.

Vyhřejeme troubu na 120 °C a v ní pak sněhové pusinky sušíme asi hodinu (záleží na jejich velikosti a na troubě). Do trouby rovnou dáme víc plechů, ať se usuší najednou.

Po hodině jednu vyzkoušíme, zda už je hotová. Pokud ne, tak ještě chvíli sušíme, pokud ano, tak plechy vyndáme. Pusinka by měla být křupavá na povrchu a měkčí uprostřed.

Následně sněhové pusinky uchováváme nejlépe při pokojové teplotě.

Pusinky můžeme ozdobit zdobením, ořechy nebo kandovaným ovocem, záleží vždy na chuti. Sněhové pusinky chutnají dobře i bez ničeho, díky sněhově bílé barvě (někdy i s krémovým odstínem) budou vynikat mezi dalším cukrovím na svátečním stole.

Nezapomeňte, že:

  • Bílek nesmí obsahovat ani kousíček žloutku, jinak se vám vůbec nepovedou. Pak je lepší bílky využít jinak.
  • Bílky musí mít pokojovou teplotu.
  • Sníh musí být dobře ušlehaný, aby se ani nehnul.
  • Sníh se nesmí přešlehat, jinak by začal řídnout.

A protože z této dávky upečete 2 – 3 plechy, můžete některé pusinky využít na další recept.

Kávové košíčky s minipusinkami

Pusinky a košíčky můžete napéct předem a uchovat v chladu. Krémem je ale naplňte až těsně před podáváním.

Počet porcí: Na 25 košíčků

  • 60 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička granulí instantní kávy
  • rozpuštěná ve lžičce vody
  • 140 g másla, změklého + na formičky
  • 220 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli

Na krém a pusinky

  • 150 g tmavé čokolády, na kousky
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžičky granulí instantní kávy,
  • rozpuštěné ve lžíci vody
  • 10 g másla, změklého
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 bílek

 POSTUP PŘÍPRAVY

Troubu předehřejte na 175 °C. V míse vyšlehejte moučkový cukr se žloutky a rozpuštěnou kávou. Přidejte změklé máslo, přisypte hladkou mouku, mletou skořici a sůl a vypracujte hladké těsto.

Kousek másla na potření rozpusťte a pomocí mašlovačky jím lehce vytřete formičky. Pak do nich vmáčkněte kousek těsta, vyskládejte je na plech a pečte asi 10–12 minut (těsto musí zezlátnout). Upečené košíčky ihned opatrně vyklepněte z formiček a nechte vychladnout.

Na krém nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu smíchanou se smetanou, medem, moučkovým cukrem a rozpuštěnou kávou. Pak vmíchejte máslo a metlou vyšlehejte do krému.

Na minipusinky z bílků a cukru vyšlehejte metlou nebo elektrickým šlehačem pevný sníh, naplňte ho do kornoutku z tvrdého papíru s odstřiženou špičkou a nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby, zeslabte ji na 120 °C a pomalu sušte do ztuhnutí.

Těsně před podáváním nastříkejte čokoládový krém pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou do košíčků, ozdobte upečenými pusinkami.

 

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *