5 super potravin, které používat v kuchyni na podzim

Podzim je období, které znamená konec léta a provází nás pomalu k zimě, ale teplé dny nás potěší explozí teplých a zářivých barev. V lesích nacházíme voňavé houby a kaštany, ve vinicích začíná sklizeň hroznů a na polích se objevují dýně, zelí a kapusta.

Respektovat sezónnost potravin je důležité po celý rok, aby bylo možné využít vlastností ovoce a zeleniny, ale také ochutnat nejlepší chuť. S příchodem podzimních dnů se pro nás pobyt v kuchyni stane ještě příjemnější a můžeme tak vyzkoušet nové recepty, zahrnující použití sezónních surovin a dlouhý čas vaření nám umožní přinést ke stolu vydatná jídla s tučnými příchutěmi, jako je rizoto, minestrone, polenta a dušené maso.

Zelenina a ovoce, které nám podzim nabízí, jsou bohaté na živiny, které, jsou-li použity správně a vyváženě, nám poskytují velké množství vitamínů, minerálů a bílkovin.

Pro přípravu receptů z plodů sezónní zeleniny je užitečné znát jejich vlastnosti.

Jablka

jablicka

Plněná jablka

Letní ovoce pomalu mizí ze stánků a svůj prim hrají jablka. Existuje mnoho odrůd a mají také spoustu vlastností. Jsou bohaté na vitamíny a minerály, obsahují vlákninu a látky s antioxidačními vlastnostmi, které pomáhají chránit tělo.

Jablka by měla být konzumovány se slupkou, protože právě zde se soustředí hlavní živiny. Budou také důležitou složkou v kuchyni a na podzim se nabízí mnoho receptů, které zahrnují i jejich použití v podobě dezertů.

Dýně

minestrone

Minestrone

Dýně můžeme použít k dekorativním účelům, ale také pro úpravu pokrmů. Mluvíme-li o dýních, které se používají v kuchyni, je dobré si uvědomit, že ne všechny dýně jsou vhodné pro vaření, a některé druhy jsou mnohem víc chutné než ostatní.

To znamená, že dýně obsahují mnoho nutričních vlastností, ale stejně tak je to zelenina obsahující velmi málo kalorií a lehce vás zasytí. Proto je dýně ideální zelenina pro ty, kteří chtějí zhubnout!

Dýně může být použita na podzim v kuchyni při přípravě teplých pokrmů, což nám také pomáhá čelit chladnému počasí typickému pro období nachlazení, kdy naše tělo reaguje na každou změnu období. Proti tomu můžeme bojovat  plnou dávkou vitamínů a minerálů a jako správnou volbu navrhujeme polévku! Existuje jen jedno tajemství dobré polévky: hodně zeleniny a různých luštěnin, sezónních surovin a dlouhé vaření.

polevka

Zelí

cavolo

Zelí je považováno za jednu z nejvíce výživné a zdravé zeleniny bohaté na železo, vlákninu a vápník, má přírodní protizánětlivé účinky a je vynikajícím spojencem proti hypertenzi.

Budeme-li myslet na podzim a chladné večery, které ho doprovázejí, zelí a všechny jeho prospěšné vlastnosti jsou proto ideálními společníky.

Hruška

dort

Hruškovo-čokoládový dort

Mezi podzimní ovoce, které konkuruje jablkům, řadíme hrušku. Hruška stejně jako její konkurent má jisté nutriční vlastnosti. Hrušky jsou uváděny v dietních jídelníčcích s nízkým obsahem sodíku, poskytují energii a dávají pocit sytosti, jsou bohaté na draslík a mají vysoký obsah jednoduchých cukrů. Jsou také lehce stravitelné a jsou proto indikovány u dětí a starších osob.
Ze všech podzimních receptů s hruškami, jsme pro vás vybrali ten nejchutnější:

Čokoládovo-hruškový dort

Příprava tohoto koláče vám nezabere moc času a svou konzistencí připomíná spíše brownies.

Suroviny
  • 85 g másla
  • 85 g kvalitní hořké čokolády
  • 85 gc  cukru krystal
  • 5 g mletých lískových oříšků
  • 3ks vajíček
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce brandy
  • Špetka soli
  • 2–3 ks hrušek
Postup
  • Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C.
  • Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu a máslo, přidáme brandy a necháme vychladnout. Žloutky vyšleháme s cukrem, vmícháme čokoládovou směs, pak kakao a najemno namleté ořechy.
  • Vyšleháme si sníh z bílků a špetky soli a opatrně ho vmícháme do těsta.
  • Těsto nalijeme do vymazané formy, poklademe jej plátky hrušek a pečeme asi 40 minut. Těsto bude mít po upečení konzistenci jako brownies.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *